Asidik su, borulara zarar vererek tesisat problemlerine ve maliyetli onarımlara yol açabilen korozif bir sıvıdır. Ayrıca, asidik su borulardan ağır metallerin sızmasına neden olabilir ve suyunuzu bakır, çinko veya hatta kurşun gibi maddelere maruz bırakabilir. Birçok kuyu sahibi için asidik su ciddi bir su kalitesi sorunudur. Bu makalede, bir ev tipi asit nötrleştiricinin evinizi ve sağlığınızı nasıl koruyabileceğini öğrenebilirsiniz.
Asidik su, pH değeri 7’den düşük olan sudur, ancak pH değeri 6.5’in üzerinde olan su, kurşun borularınız yoksa genellikle sorun oluşturmaz. pH değeri 1 ile 14 arasında ölçülür ve 7 nötr değeri temsil eder. Asidik su doğal olarak yağmur şeklinde meydana gelir. Mineralleri emdikçe ve katı maddeleri çözdükçe, suyun pH değeri yükselebilir. pH değeri 7’den yüksek olan su bazik veya alkali olarak kabul edilir. Mineraller açısından zengin alkali su, bazı kişiler tarafından sağlık yararları ve taze kaynak suyu tadı nedeniyle tercih edilir, ancak bu sağlık faydalarının çoğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.
Su, yağış sürecinde karbondioksit ile birleştiğinde asidik hale gelir. Hidrolojik döngü sırasında, göller ve akarsular gibi kaynaklardan su buharlaşır. Nemli hava yükseldikçe soğur ve su buharına yoğunlaşarak bulutları oluşturur. Bu süreç doğal bir su filtrasyon biçimidir. Su buharlaştığında, sertlik, bakteri ve minerallerden arındırılır. Su damıtma işlemi de bu prensibi taklit ederek suyu saflaştırır. Tüm mineraller buharlaştığından, bu su artık yumuşak ve asidiktir.
Bulutlar suyu yağmur veya kar şeklinde yüzeye geri gönderdiğinde, suya karbondioksit (CO2) çözünerek zayıf karbonik asit oluşturur ve suya hafif bir asidite kazandırır. Yağmurun pH ortalaması yaklaşık 5.6’dır. Yeryüzüne düştüğünde ve kaya ve tortu tabakalarından süzüldüğünde, pH çevresel koşullara bağlı olarak değişir. Eğer yağmur, kalsiyum açısından zengin kireçtaşı üzerine düşerse, yüksek mineral içeriğini emer ve sert su haline gelir. Ancak, granit kaya yatağına sızarsa su asidik kalır. Metamorfik ve magmatik kayalar, suyun pH’ını dengeleyerek asiditeyi nötralize etmek için yeterli kalsiyumu içermez. Bu nedenle, birçok kuyu sığ yeraltı suyuna eriştiğinden asidik suya sahip olma ihtimali yüksektir. Su ayrıca kimyasal atık akıntıları veya maden drenajı nedeniyle de asidik hale gelebilir.
Asidik su, borulardan ağır metallerin sızmasına neden olarak sağlık riskleri oluşturabilir. pH değeri 6 ile 7 arasında olan su hafif korozif olarak kabul edilirken, 6’nın altındaki pH değeri oldukça korozif olarak değerlendirilir. Bakır veya kurşun borular, asidik suyun taşınmasında en büyük tehlikeyi oluşturur, özellikle içme suyunuz olarak kullanılıyorsa. Yüksek seviyelerde çinko ve bakıra sürekli maruz kalmak mide bulantısı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal rahatsızlıklara neden olabilir. Bakır açısından zengin suyun uzun süre tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, bunlar arasında safra taşı, böbrek taşı, sinir hasarı ve hatta böbrek ve karaciğer yetmezliği bulunur. Kurşun ise, özellikle çocuklar için son derece tehlikeli bir ağır metaldir. Çocukların vücutları hızla büyüdüğü için kirleticileri daha kolay emer. Kurşuna maruz kalmak bilişsel gerilik, hafıza sorunları, gelişim geriliği ve nöbetlere yol açabilir. Yetişkinlerde ise kurşuna maruz kalmak yüksek tansiyon, böbrek ve sinir sistemi hastalıkları, düşük ve ölü doğumlar, felç ve hatta kansere neden olabilir.
Asidik su son derece koroziftir ve ev tesisatına zarar verebilir. Asidik suyun korozif özellikleri, borularınızdaki bakırı çözer ve lavabo, küvet, musluk gibi yerlerde mavi-yeşil lekeler bırakır. Bu durum, suyun borularınızdaki bakırı aşındırdığının bir işaretidir. Eğer önlem alınmazsa, küçük sızıntılar oluşabilir ve su hasarına yol açabilir. Bu sızıntılar duvar içinde meydana gelirse, ciddi su baskınlarına sebep olabilir ve büyük tamirat masraflarına neden olabilir.
Plastik su borularınız (PEX veya PVC gibi) varsa, asidik su tesisata daha az zarar verir. Ancak, asidik su su ısıtıcılarına ve sıcak su cihazlarına da zarar verebilir. Sıcaklık arttıkça, suyun korozif etkisi de artar ve su ısıtıcıları ve cihazlar daha hızlı bozulur.
Suyun pH seviyesine bağlı olarak, asidik suyu nötralize etmek için farklı yöntemler kullanılır.
Asidik suyu nötralize etmenin en yaygın yolu, kalsit içeren bir ev tipi asit nötrleştirici kullanmaktır. Kalsit, ezilmiş beyaz mermerden elde edilen ve kalsiyum açısından zengin, yüksek alkaliniteye sahip bir malzemedir. Asidik su nötrleştirici tanklarına girer ve burada kalsit ile temas eder. Kalsit, suyun pH’ını yükselterek asiditeyi nötralize eder.
Eğer suyunuzun pH değeri yaklaşık 5.5 civarındaysa, kalsit tek başına yeterli olmaz ve magnezyum oksit ile desteklenmelidir. Magnezyum oksit, sudaki serbest karbondioksiti nötralize ederek pH’ı yükseltir.
Eğer suyun pH değeri düşükse, bir kimyasal enjeksiyon sistemi gereklidir. Soda külü, pH’ı dengelemek için suya enjekte edilir. Eğer pH seviyesi 4 civarındaysa, en etkili nötrleştirici kostik sodadır.
Asit nötrleştiriciler, asidik suyu kalsit ile temas ettirerek çalışır. Bu işlem geri yıkama veya yukarı akış teknolojisi ile yapılabilir. Geri yıkama sistemleri, suyun kalsit ile temasını sağlayarak suyun pH’ını yükseltir. Yukarı akış sistemleri ise sürekli hareket halinde olan bir medya kullanarak suyu nötralize eder.
Kalsit kullanımı, suya kalsiyum eklediği için su sertliğini artırabilir. Eğer suyunuz zaten sertse, bir su yumuşatıcı kullanmanız gerekebilir.
Asit nötrleştiriciler düşük bakım gerektirir ancak yıllık olarak kontrol edilmelidir. Kalsit zamanla çözünerek tükeneceğinden, düzenli olarak yenilenmelidir.
Adres
Barbaros Mah. 5203/1 Sokak No:3/C Bornova / İzmir
İletişime Geçin
Linkler
Kurumsal
Hizmetlerimiz
Referanslarımız
İletişim
Hakkımızda
Geta Mühendislik - Havuzculuk, mühendislik hizmetleri, havuz inşaatı ve filtrasyon sistemleri, ısıtma soğutma sistemleri, spa & sauna, yangın sistemleri gibi alanlarda uzmanlaşmış bir şirkettir.
Geta Mühendislik - Havuzculuk Her hakkı saklıdır.
ZeplinGo® | Web Sitesi Tasarımı ile hazırlanmıştır.